Posted in

Házi bodzaszörp: így készítsd el otthon

házi bodszaszörp

A bodza illata elárasztja a levegőt május végén, június elején – ilyenkor jön el az ideje, hogy kihasználd ezt a rövid időszakot, és készíts magadnak isteni finom, természetes házi bodzaszörpöt. Nem kell hozzá különösebb tudás, sem bonyolult eszközpark – csupán egy kis lelkesedés, pár jól bevált hozzávaló, és egy szabad délután.

Ez a klasszikus recept nemcsak nosztalgikus hangulatot áraszt, hanem valódi alternatívája is lehet a bolti üdítőknek. Ráadásul a saját készítésű szörp garantáltan mentes mindenféle mesterséges anyagtól – így tudod, mi kerül a poharadba.

Miért pont házi bodzaszörp?

A bodza nemcsak illatos, de számos jótékony hatással is bír: támogatja az immunrendszert, enyhíti a megfázás tüneteit, és még az emésztést is segíti. A bodzaszörp készítése közben pedig nemcsak egy frissítő italt kapsz, hanem egy élményt is – legyen szó akár közös családi programról, akár egy kis nyugalmas konyhai elmélyülésről.

A házi bodzaszörp ráadásul sokkal gazdaságosabb is, mint a boltban vásárolt verziók. Egy nagy üveg szörp töredékéből elkészíthető az otthoniban, ráadásul az ízvilága is sokkal gazdagabb és természetesebb.

bodzaszörp készítés

Hozzávalók a klasszikus házi bodzaszörphöz

A mennyiségek 5 liter szörphöz elegendőek:

  • 30-40 nagyobb bodzavirág (lehetőleg forgalomtól távol szedve)
  • 2 citrom (bio, ha lehet)
  • 3 kg cukor
  • 5 liter víz
  • 3 dkg citromsav

Így készül lépésről lépésre

  1. Bodzavirág előkészítése
    Szedés után a virágokat ne mosd meg, különben az értékes virágpor is lemegy róluk – csak rázd le őket óvatosan, hogy a bogarakat eltávolítsd. Ha nagyon poros a környezet, használj szűrőt vagy szitát.
  2. Áztatás
    Tedd a bodzavirágokat egy nagy fazékba vagy vödörbe, karikázd rá a citromokat, és öntsd le hideg vízzel. Takard le, és hagyd állni hűvös helyen legalább 24–48 órát. Az áztatás időtartama alatt naponta egyszer keverd meg.
  3. Leszűrés
    Ha letelt az idő, egy szűrő vagy gézdarab segítségével szűrd le az italt. A cél, hogy teljesen tiszta legyen, szirmok és magvak nélkül.
  4. Főzés és tartósítás
    Add hozzá a cukrot és a citromsavat, majd kezdd el melegíteni. Ne forrald fel, csak addig hevítsd, míg a cukor teljesen elolvad. Ezután már töltheted is tisztára mosott üvegekbe.
  5. Hűvös, sötét helyen tárold
    Ha hőkezelés nélkül készíted, érdemes hűtőben vagy pincében tárolni. Hőkezeléssel (pl. 5 percig dunsztolva) akár hónapokig is eláll bontatlanul.

Hogyan fogyaszd?

A házi bodzaszörp vízzel hígítva a legjobb, de egy kis szódával vagy citromkarikával feldobva igazi nyári limonádé is lehet belőle. Remekül passzol jégkockával, mentalevéllel vagy akár eperrel is.

Ha szereted az újdonságokat, kipróbálhatod bodzaszörpös jégkrémként vagy koktélalapként is – például gin-tonicba vagy proseccóba cseppentve.

Tippek a tökéletes bodzaszörphöz

  • A bodzavirágokat napsütéses időben, délelőtt szedd – ilyenkor a legillatosabbak.
  • Citrom helyett/liszt mellé mehet bele lime vagy narancs is, ha különlegesebb ízre vágysz.
  • Ha kevesebb cukorral készítenéd, hűtve tárold, és használd fel 1-2 héten belül.
  • A cukor egy része helyettesíthető mézzel is, de ez kicsit más ízvilágot eredményez.

Egy korty emlék: a nyár íze palackba zárva

A házi bodzaszörp nemcsak egy egyszerű ital, hanem élmény, hagyomány és egészség egyben. Egy korty ebből a virágillatú nedűből képes visszarepíteni a gyerekkorba, nagymamák konyhájába, vagy egy mező szélére, ahol a bodza illata betölti a levegőt.

Ha eddig még nem próbáltad ki, idén ne hagyd ki! Szedd le a bodzát, és készíts magadnak egy üveg nyarat – a legtermészetesebb formában.