A bodza illata elárasztja a levegőt május végén, június elején – ilyenkor jön el az ideje, hogy kihasználd ezt a rövid időszakot, és készíts magadnak isteni finom, természetes házi bodzaszörpöt. Nem kell hozzá különösebb tudás, sem bonyolult eszközpark – csupán egy kis lelkesedés, pár jól bevált hozzávaló, és egy szabad délután.
Ez a klasszikus recept nemcsak nosztalgikus hangulatot áraszt, hanem valódi alternatívája is lehet a bolti üdítőknek. Ráadásul a saját készítésű szörp garantáltan mentes mindenféle mesterséges anyagtól – így tudod, mi kerül a poharadba.
Miért pont házi bodzaszörp?
A bodza nemcsak illatos, de számos jótékony hatással is bír: támogatja az immunrendszert, enyhíti a megfázás tüneteit, és még az emésztést is segíti. A bodzaszörp készítése közben pedig nemcsak egy frissítő italt kapsz, hanem egy élményt is – legyen szó akár közös családi programról, akár egy kis nyugalmas konyhai elmélyülésről.
A házi bodzaszörp ráadásul sokkal gazdaságosabb is, mint a boltban vásárolt verziók. Egy nagy üveg szörp töredékéből elkészíthető az otthoniban, ráadásul az ízvilága is sokkal gazdagabb és természetesebb.

Hozzávalók a klasszikus házi bodzaszörphöz
A mennyiségek 5 liter szörphöz elegendőek:
- 30-40 nagyobb bodzavirág (lehetőleg forgalomtól távol szedve)
- 2 citrom (bio, ha lehet)
- 3 kg cukor
- 5 liter víz
- 3 dkg citromsav
Így készül lépésről lépésre
- Bodzavirág előkészítése
Szedés után a virágokat ne mosd meg, különben az értékes virágpor is lemegy róluk – csak rázd le őket óvatosan, hogy a bogarakat eltávolítsd. Ha nagyon poros a környezet, használj szűrőt vagy szitát. - Áztatás
Tedd a bodzavirágokat egy nagy fazékba vagy vödörbe, karikázd rá a citromokat, és öntsd le hideg vízzel. Takard le, és hagyd állni hűvös helyen legalább 24–48 órát. Az áztatás időtartama alatt naponta egyszer keverd meg. - Leszűrés
Ha letelt az idő, egy szűrő vagy gézdarab segítségével szűrd le az italt. A cél, hogy teljesen tiszta legyen, szirmok és magvak nélkül. - Főzés és tartósítás
Add hozzá a cukrot és a citromsavat, majd kezdd el melegíteni. Ne forrald fel, csak addig hevítsd, míg a cukor teljesen elolvad. Ezután már töltheted is tisztára mosott üvegekbe. - Hűvös, sötét helyen tárold
Ha hőkezelés nélkül készíted, érdemes hűtőben vagy pincében tárolni. Hőkezeléssel (pl. 5 percig dunsztolva) akár hónapokig is eláll bontatlanul.
Hogyan fogyaszd?
A házi bodzaszörp vízzel hígítva a legjobb, de egy kis szódával vagy citromkarikával feldobva igazi nyári limonádé is lehet belőle. Remekül passzol jégkockával, mentalevéllel vagy akár eperrel is.
Ha szereted az újdonságokat, kipróbálhatod bodzaszörpös jégkrémként vagy koktélalapként is – például gin-tonicba vagy proseccóba cseppentve.
Tippek a tökéletes bodzaszörphöz
- A bodzavirágokat napsütéses időben, délelőtt szedd – ilyenkor a legillatosabbak.
- Citrom helyett/liszt mellé mehet bele lime vagy narancs is, ha különlegesebb ízre vágysz.
- Ha kevesebb cukorral készítenéd, hűtve tárold, és használd fel 1-2 héten belül.
- A cukor egy része helyettesíthető mézzel is, de ez kicsit más ízvilágot eredményez.
Egy korty emlék: a nyár íze palackba zárva
A házi bodzaszörp nemcsak egy egyszerű ital, hanem élmény, hagyomány és egészség egyben. Egy korty ebből a virágillatú nedűből képes visszarepíteni a gyerekkorba, nagymamák konyhájába, vagy egy mező szélére, ahol a bodza illata betölti a levegőt.
Ha eddig még nem próbáltad ki, idén ne hagyd ki! Szedd le a bodzát, és készíts magadnak egy üveg nyarat – a legtermészetesebb formában.